a
melka: dany jest ciag (an)=2−n
−−−− dla n≥1. oblicz a2 i a+5
n2
zrobilam tak, ze wyszlo mi:
an=1
i co teraz?
1 lis 22:55
melka: pomoze ktos?
1 lis 23:18
AROB: Zapis jest niejasny. Popraw.
1 lis 23:23
melka: a+n=
(−1)n 2−n
−−−−
n2
dla n≥1
1 lis 23:25
AROB: Czyli to jest równanie, czy ciąg? Wydruk rozjechał Ci się na tyle, że nie można odczytać.
Sprawdź.
1 lis 23:28
melka: ciag.
a+n= (to co napisalam) i mam obliczyc a2 i a5
1 lis 23:29
1 lis 23:30
AROB: | | 2−n | |
Czy ciąg jest: an = |
| ? |
| | n2 | |
1 lis 23:31
melka: po = ma byc jeszcze (−1)n
1 lis 23:33
1 lis 23:34
melka: tak
1 lis 23:35
AROB: | | 2−5 | | −3 | | 3 | |
a5 = (−1)5 * |
| = − |
| = |
| |
| | 52 | | 25 | | 25 | |
1 lis 23:37
melka: dzieki!
1 lis 23:38
AROB:
1 lis 23:38