matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
koledze wrzucam
Dominik:
a
n
=x a
1
=1 r=1 S
n
=78 a
n
=a
1
+(n−1)r ⇒ x=1+(n−1)1 ⇒ n=x
2a
1
+(n−1)r
S
n
=
*2
2
2+x−1
x+1
78=
*x=
*x
2
2
156=(x+1)x ⇒ x
2
+x+156 x
2
+x−156=0 Δ=1−4*1*−156=625
√
Δ
=
√
625
=25
−1+25
−1−25
x
1
=
=12 x
2
=
=−13
2
2
x={−13;12}
8 kwi 21:22
Tadeusz:
... tylko popraw pomyłki z przepisywania ... A ostateczny wynik to już "majstersztyk" −
8 kwi 21:31