Wielomian, pomocy
Ciapa: Dany jest wielomian W opisany wzorem W(x) = x4 + ax3 + bx2 + cx + 20. Liczba 2 jest
pierwiastkiem tego wielomianu i reszta z dzielenia wielomianu W przez trójmian x2 − 2x − 3
jest równa −x + 26. Wyznacz współczynniki a, b, c wielomianu W.
8 kwi 21:16
Ciapa: Ktokolwiek pomoże?
8 kwi 21:19
Marcin: W(2)=0
W(x)=(x2−2x−3)*P(x)−x+26
8 kwi 21:21
ICSP: w(2) = 0
w(−1) = 27
w(3) = 23
Dostaniesz układ równań z trzema niewiadomymi : a,b,c
8 kwi 21:22
Ciapa: Marcin, ten moment mam i nic dalej.
skąd w(−1) = 27
8 kwi 21:23
Marcin: x2−2x−3 ⇒ (x+1) (x−3)
W(x)= (x+1) (x−3)*P(x)−x+26
Podstaw −1 i 3
8 kwi 21:24
Tadeusz:
bo x2−2x−3=(x+1)(x−3)
8 kwi 21:25
Ciapa: a=−1, b=−3, c=−8?
8 kwi 21:32
Marcin: Wierzę w Twoje możliwości, także pewnie masz doobrze
8 kwi 21:33