Indukcja matematyczna
Gregor: (2n+1)+(2n+3)+(2n+5)+...+(4n−1)=3n2
Witam serdecznie, chciałbym was prosić o rozwiązanie i wytłumaczenie tego zadania bo po kilku
próbach sam nie jestem w stanie .
8 kwi 21:11
ICSP: Chociaż kroki indukcyjne byś napisał
8 kwi 21:12
Gregor: jasne zaraz wstawię żeby nie było ze nie próbowałem
8 kwi 21:13
Gregor: dla n=1
L=4*1−1=3
P=3*1=3
dla pewnego k
(2n+1)+(2n+3)+(2n+5)+...+(4k−1)=3k2
dla k+1
(2n+1)+(2n+3)+(2n+5)+...+3k2+{4(k+1)−1}=3(k+1)2
I tu własnie zaczynają sie schody ponieważ nie mam pojęcia jak to doprowadzić do L=p
8 kwi 21:20
ICSP: a teraz sprawdź dla n = 2
8 kwi 21:32
Gregor: L=8−1=7
P=3*4=12
Nie wiem ale równanie sie nie zgadza . Mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego należy też sprawdzać dla
n = 2 ?
8 kwi 21:37
ICSP: Dla n = 2 równanie również się zgodzi, chodzi o to abyś zauważył co się dzieje z lewą stroną
dla pierwszych liczb naturalnych. Wtedy poprawne zapisanie tezy nie bedzie problemem
Sama lewa :
Dla n = 1 mamy 3
Dla n = 2 mamy 5 + 7
Dla n = 3 mamy 7 + 9 + 11
Czyli dla n + 1 tracimy pierwszą liczbę, ale w zamian dostajemy dwie liczby nieparzyste wieksze
od ostatniej
1o Założenie : dla n = k :
(2k + 1) + (2k+3) + ... + (4k − 1) = 3k2 // odejmę od obu stron założenia (2k +1) :
(2k + 3) + ... (4k −1) = 3k2 − (2k + 1)
2o Teza : (tracimy pierwszą, ale zyskujemy dwie ostatnie)
(2k + 3) + ... + (4k − 1) + (4k +1) + (4k + 3) = 3(k+1)2
Dowód
L = (2k + 3) + ... + (4k − 1) + (4k +1) + (4k + 3) = ...
8 kwi 21:42
Gregor: mógłbyś mi powiedzieć co sie dzieje z (2n+5). Oraz jak uzyskać dwie ostatnie ?
8 kwi 22:03
ICSP: (2n + 5) tam jest tylko nie chciało mi się go pisać.
bo równie dobrze treść zadania mogę napisać tak :
(2n+1) + (2n+3) + (2n + 5) + (2n + 7) + (2n + 9) itd aż do (4n − 1)
Sumujemy sobie ileś liczb nieparzystych aż dojdziemy do liczby 4n − 1,
Jeżeli obydwoje znamy zasadę według której te liczby są sumowane (są to liczby nieparzyste) to
mogę pominąć wypisywania zbędnych składników tej sumy.
i zamiast pisać (2n + 1) + (2n +3) + (2n + 5) + (2n + 7) + ... + (4n − 1) napisałem
(2n + 1) + (2n + 3) + ... + (4n − 1), wyrazy 2n + 5 oraz 2n + 7 jak i 2n + 9 itd znajdują się w
tych 3 kropkach.
Teraz zagadka z otrzymywaniem liczb nieparzystych
Jak mając liczbę nieparzystą dostać kolejną liczbę nieparzystą ?
8 kwi 22:10
Gregor: powiększając ja o jeden ?
Wybacz ze jestem taki oporny do zrozumienia . Ale jednak nie moge pojąć jeszcze skąd dla n=3
mamy liczby takie jak 7 + 9 + 11 ?
8 kwi 22:19
ICSP: pierwsza liczba w sumie : (2n + 1)
ostatnia liczba w sumie : (4n − 1)
wstaw n = 3
i pamiętaj, że jest to suma kolejnych liczb nieparzystych !
8 kwi 22:21
Gregor: Powoli zaczynam wszystko rozumieć . Dlaczego pierwszego założenia n=k tracimy pierwszą a
zyskujemy dwie ostnie ?
8 kwi 22:52
ICSP: Czyli zagadka typu ile jest liczb nieparzystych pomiędzy 4n − 1 a 4(n+1) − 1 = 4n + 3
8 kwi 22:59
Gregor: nie mam pojęcia
8 kwi 23:06
ICSP: To podstaw sobie np n = 2, potem n = 3 itd
Na początku postaraj się zrozumieć zapis i zauważyć pewne zależności, a jak wiemy takie rzeczy
robi się łatwiej na konkretnych liczbach
8 kwi 23:10