pomocy
Tomasz: Wyrazy malejacego ciagu geometrycznego a1,a2,a3 sa pierwiastkami wielomianu 3x3+ax2+bx−3
a ich suma jest równa 413
a) oblicz współczynniki a i b
b) wyznacz ten ciag
Rozpisałem to w układzie już po podstawieniu pod postać iloczynową i wymnożeniu, powstał mi
taki układ równiań ( w trakcie rozwiazywania utknąłem)
a=−a1q−a1−a1q2
b=a12q+a12q3+a12q2
−3=−a13q3
8 kwi 21:07
ICSP: Najprościej wzorami Viete'a dla wielomianu stopnia 3.
8 kwi 21:09
Tomasz: czyli pod x1+x2+x3 mam podstawić a1 a2 i a3 ?
8 kwi 21:17
Tomasz: i to = −ba
8 kwi 21:18
ICSP: czyli jednak wzory znasz. Interesuje nas iloczyn pierwiastków. Ile wynosi
a1 * a2 * a3 ?
8 kwi 21:33
Tomasz: a1*a1q*a1q2
8 kwi 21:37
Tomasz: Czy chodzi o −da
8 kwi 21:42
ZKS:
Tak o to chodzi.
8 kwi 21:43
ICSP: ale równaniem poproszę
po podstawieniu dostaniesz :
8 kwi 21:44
Tomasz: to jest wtedy −33=−1
8 kwi 21:44
ICSP: nie do końca.
Wolisz działać na a
1 , a
1q , a
1q
2, więc niech tak będzie :
Mamy :
| | −d | | −(−3) | |
a1 * a1q * a1q2 = |
| = |
| = 1 |
| | a | | 3 | |
(a
1q)
3 = 1
a1q = 1
mamy dodatkowo równanie z sumy pierwiastków czyli :
Przepisuję czerwone równanie i powyższe dostając układ równań :
a
1q = 1
Czy dasz radę odgadnąć rozwiązania ?
8 kwi 21:49
Tomasz: No to następnie wychodzi nam:
a1+q=313
I dalej nie wiem jak kontynuować.
8 kwi 21:57
ICSP: Metoda podstawiania.
8 kwi 21:59
Tomasz: No tak, pod ten układ podstawiłem a1q
a1 + a1q2 = 313
a1q= 1
Następnie wyszło mi po podstawieniu a1+q=313
I dalej nie wiem.
8 kwi 22:07
ICSP: a1 + q = 3 + U{1]{3}
a1 q = 1
metoda podstawiania. Wyznacz z pierwszego a1 albo q i podstaw do drugiego. Dostaniesz równanie
kwadratowe,.
8 kwi 22:10
ZKS:
Można również znowu wykorzystać wzory Viete'a. Mając sumę pierwiastków
| | 13 | | a | | 13 | |
a1 + a1q + a1q2 = |
| ⇒ − |
| = |
| ⇒ a = −13 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
natomiast b obliczymy wykorzystując informację że jednym z pierwiastków jest x = 1.
8 kwi 22:13