Planimetria
bezendu:
Kąty ostre trapezu opisanego na okręgu mają miary α i β , a pole tego trapezu jest równe P .
Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w ten trapez ?
Proszę o wskazówkę bo nie radzę sobie
8 kwi 20:55
Eta:
Hej

to łatwe zadanko

1/ z trójkątów prostokątnych ADE i FBC wyznacz długości ramion "c"i "d"
w zależności od h i kątów
2/ z warunku wpisania okręgu w trapez a+b=c+d =......

na poprawne rachunki
8 kwi 21:05
bezendu:
Dla mnie wszystko dotyczące planimetrii jest trudne.. I jeszcze jak mam jakieś zależności
wprowadzać to mnie szlag trafia bo nie umiem tego.
8 kwi 21:07
Eta:
Musisz się
na...umieć!
8 kwi 21:08
bezendu:
Żaby się dało to bym się na umiał.
8 kwi 21:09
Eta:
Jakie
żaby ?
8 kwi 21:10
bezendu:
żeby*
8 kwi 21:11
Eta:
8 kwi 21:11
bezendu:
Eta masz prostszą wersję tego zadania ?
8 kwi 22:07
bezendu: ?
8 kwi 22:14
bezendu:
8 kwi 22:29
Eta:
Jaką prostszą? .... ta jest też prosta....... licz i nie marudź
8 kwi 22:40
bezendu:
Ta jest trudna. 3 gwiazdki
8 kwi 22:43
Godzio: Można też tak:
h = 2r
| | 2P | | 2P | | P | |
r = |
| = |
| = |
| |
| | a + b + c + d | | 2(c + d) | | c + d | |
8 kwi 22:49
Godzio:
I wyznacz z tego r, le nie wiem czy prostsza droga
8 kwi 22:49
bezendu:
Najpierw to ja muszę to jakoś zrozumieć zanim wyznaczę r
8 kwi 22:50
bezendu:
Już chyba zrozumiałem, dziękuję. Sukces 3 zadania z planimetrii 2 dni..
8 kwi 23:00
Mila:
Widzę, że trochę zbyt wolne tempo?
8 kwi 23:03
bezendu:
Bardzo ''za wolne''.
8 kwi 23:04
Eta:
8 kwi 23:04
Draghan: A kolega
bezendu również solidnie przygotowuje się do nadchodzącej matury, tak?
Rozszerzenie, rozumiem?

To powiem − witaj w klubie

Muszę powtórzyć matmę rozszerzoną, bo się na infę na polibudę nie
dostałem

Mi została do opanowania planimetria i i stereometria, może jeszcze geom. analityczna

I
zadania z dowodami podzielności, tego nigdy nie czaiłem. Tak nawiasem mówiąc (znaczy...
bardziej "nawiasem", niż cały ten post

) wielka szkoda, że nie miałem w technikum matmy
rozszerzonej

Ale forum widzę, bardzo przyjazne

Coś czuję, że będę tu częstym gościem w najbliższym czasie
8 kwi 23:21
jakubs: Kilka osób z forum się przygotowuje do maturki rozszerzonej
8 kwi 23:23
bezendu:
To ja jestem w trochę lepszej sytuacji bo mi już tylko planimetria. Reszta jest ok. I również
chodzę do technikum (chodziłem) i matematyka podstawowa.
8 kwi 23:24
Draghan: Nie no, jak dla mnie, nie jest aż tak źle

Umysł mam lotny

Znaczy w miarę

Dam radę

Resztę materiału (w sensie to, czego nie wymieniłem jako "do nauki") opanowałem (przypomniałem
sobie, bo na zeszłej maturce coś jednak umiałem) w niecały miesiąc

Tylko że ja mam ten komfort, że nie chodzę do szkoły teraz − bo szkołę skończyłem w zeszłym
roku
8 kwi 23:29
bezendu:
A ja szkołę też już nieoficjalnie skończyłem w piątek
8 kwi 23:31
Mila:
Jutro Cię przycisnę z planimetrią.
Dobranoc.
9 kwi 00:01
bezendu:
Dobranoc. Na to liczę
9 kwi 00:02