Nierozwiazywalne?
Nikt nie rozwiaze!: Jedna z krawędzi podstawy prostopadłościanu ma długość 5. Przekątna prostopadłościanu ma
długość 6 i tworzy z podstawą kąt 30stopni. Oblicz objętość tego prostopadłościanu.
Dodam, ze mi bok a wychodzi ujemny...chyba nie da sie obliczyc?
8 kwi 20:45
Mila:

W ΔD'DB:
| | c | | 1 | | c | |
sin30o= |
| ⇔ |
| = |
| ⇔c=3 |
| | d | | 2 | | 6 | |
p
2=a
2+b
2
(3
√3)
2=5
2+b
2
9*3=25+b
2
b
2=2
b=
√2
V=a*b*c
V=5*
√2*3=15
√2
8 kwi 20:59
Nikt nie rozwiaze!: dziekuje!
8 kwi 21:09
Mila:
Gdzie popelniałeś błąd? Wiadomo?
8 kwi 21:14
Nikt nie rozwiaze!: Tak, przyjałem, że cos30stopni wynosi 1/2
8 kwi 21:18
8 kwi 21:18