Funkcja kwadratowa
mati555: Witajcie mam problem z takim zadankiem :
Na rysunku (załącznik) przedstawiono tor lotu kuli pchniętej przez zawodnika podczas zawodów
lekkoatletycznych (h−wysokość, l−odległość). Tor lotu kuli jest fragmentem paraboli
y=ax2+bx+c. której wierzchołek ma współrzędne (10;6,5).
a) Wyznacz równanie paraboli, jeśli do jej wykresu należy punkt (0; 1,5)
b)Czy zawodnik uzyskał wynik powyżej 20 m?
Podpunkt a już policzyłem i wyszedł mi taki wykres funkcji :
y= − 0.05 x2 + x + 1,5
Czy w podpunkcie b muszę już tylko policzyć deltę i sprawdzić czy parabola przetnie się z osią
OX w punkcie >20 ? Przepraszam za takie głupie pytania, ale wolę mieć pewność.
8 kwi 20:42
Tadeusz:
... można i tak (ale cyferki będziesz miał paskudne −

)
Łatwiej policzyć f(20) i wnioski
8 kwi 20:58
Tadeusz:

Można też tak:
x
w=10
f(0)=1,5
czyli w odległości 20m kula będzie jeszcze na wysokości 1.5m
8 kwi 21:10