geometria
Radek:

Pole równoległoboku ABCD o danych wierzchołkach A = (5 ,2) i B = (4,− 1) jest równe 26.
Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków równoległoboku, jeżeli jego przekątne przecinają
się w punkcie leżącym na prostej y = −x + 10 , który ma obie współrzędne będące liczbami
całkowitymi
Jak wyznaczyć C i D?
8 kwi 20:40
Mila:
Podpowiedź.
O− punkt przecięcia przekątnych,
O(x,−x+10)
Skorzystaj z wzoru , aby obliczyc to pole (już korzystałeś kiedyś , masz w tablicach)
8 kwi 20:47
Radek:
Ale nie mam 2 punktów ?
8 kwi 20:51
Mila:
Nie umiesz z wyznacznika?
Masz dane 3 punkty: A,B, O i masz tam wzór w tablicach na pole Δ.
To liczymy inaczej :
|AB|=
√12+32=
√10
| | 13 | |
odległość puntu O(x,−x+10) od prostej AB wynosi |
| |
| | √10 | |
Napisz równanie AB i skorzystaj ze wzoru na odległość.
8 kwi 21:09
Radek:
Umiem wyznaczniki, ale czemu pole ABO i czemu wynosi tyle
8 kwi 21:11
Mila:

P
ABCD=a*h −pole równoległoboku ABCD
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔABO= |
| *a* |
| h= |
| a*h |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | |
PΔABO=PΔDCO=PBCO=PADO= |
| PABCD |
| | 4 | |
8 kwi 21:25
Radek:
Ale nadal nie rozumiem jak zostało policzone h ? i czemu aż 4 trójkaty ?
8 kwi 21:36
Mila:
AB jest bokiem równoległoboku. O jest punktem przecięcia przekatnych, jeżeli połaćzysz te 3
punkty to powstanie Δ.
W każdym równoległoboku przekątne dzielą go na 4 trójkąty o równych polach.
| | 1 | | 26 | |
Pole Δ liczymy ze wzoru |
| a*h i to będzie równe |
| |
| | 2 | | 4 | |
8 kwi 21:57
Radek:
Dziękuję, choć jeszcze do końca nie rozumiem.
8 kwi 22:02
Mila:
Co jeszcze nie jest jasne?
8 kwi 22:52
Radek:
skąd wiadomo że powstaną 4 trójkąty ?
8 kwi 22:53
Mila:
Radek narysuj równoległobok na kartce i jego przekątne, a następnie policz ile masz małych
trójkątów.
8 kwi 22:55
Radek:
Dziękuję.
8 kwi 23:13
Mila:

No i co z rozwiązaniem?
8 kwi 23:38
Radek:
Wyszło tak jak w odpowiedziach.
8 kwi 23:41
Mila:
Cieszy mnie Twój sukces.
Kasztany kwitną to znaczy, że matura się zbliża i trzeba się intensywnie uczyć.
9 kwi 00:00
Mila:
Dobranoc.
9 kwi 00:00
Radek:
Robię po 50 zadań dziennie i kilka arkuszy. Dobranoc
.A mnie Cieszy, że istnieją osoby Takie Jak Pani, Pani Eta, ZKS i Rafał
9 kwi 00:01