Nie mam pojęcia jak to zrobić
VIILOKRK: wielomianW(x) jest stopnia trzeciego i ma trzy pierwiastki −2;−1;4. Czy wielomian
P(x)=W(x)(x3+3x2+3x+1)ma pierwiastki wielokrotne? Jeśłi tak , to jakie? Podaj krotność
pierwiastka wielokrotnego
8 kwi 20:35
Kaja: P(x)=a(x+2)(x+1)(x−4)[x3+1+3x2+3x]=a(x+2)(x+1)(x−4)[(x+1)(x2−x+1)+3x(x+1)]=
=a(x+2)(x+1)(x−4)(x+1)(x2+2x+1)=a(x+2)(x+1)(x−4)(x+1)(x+1)2=a(x+2)(x−4)(x+1)4
a≠0
ma pierwiastek wielokrotny: −1. krotność: 4
8 kwi 20:41
Eta:
x3+3x2+3x+1=(x+1)3
P(x)=a(x+2)(x+1)(x−4)*(x+1)3 = a(x+1)4(x+2)(x−4)
to x= −1 −−− jest pierwiastkiem czterokrotnym wielomianu P(x)
8 kwi 20:42