d
Barry: Kolejne :
| | 2n | |
Podaj wzór rekurencyjny ciągu an= |
| |
| | (n+4) | |
8 kwi 20:33
8 kwi 20:35
Barry: ponawiam prosbe
8 kwi 20:51
Kaja: | | 2n+1 | | 2n | | (n+4)*2n+1−(n+5)*2n | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| = |
| | n+5 | | n+4 | | (n+5)(n+4) | |
| | (n+3)*2n | |
an+1=an+ |
| dla n≥1 |
| | (n+5)(n+4) | |
8 kwi 20:53
Kaja: spokojnie, potrzebuję czasu żeby to napisać
8 kwi 20:53
J: Wzór rekurencyjny stosuje się wtedy,gdy nie wszystkie wyrazy da się opisać jednym wzorem.
Tutaj wszystkie wyrazy sa jednoznaczne.
8 kwi 20:54
Barry: hehe dzięki
8 kwi 20:54
Kaja: nie koniecznie
8 kwi 20:56
J: Witaj
Kaja 
... podaj przykład.
8 kwi 21:01
Barry: Suma n początkowych wyrazów ciągu a
n ,n∊N+ określona jest wzorem S
n=−n
2+5n.
a) wykaż ,ze ciąg jest arytmetyczny
b)Wybierz sto kolejnych początkowych wyrazów ciągu i oblicz dla jakiej liczby naturalnej k
stosunek wyrazu stojącego na miejscu k ,licząc od początku ,do wyrazu stojącego na miejscu k
| | 3 | |
licząc od końca jest równy |
| |
| | 16 | |
8 kwi 21:03
Barry: a) Sn+1−Sn=−n
2−2n−1+5n+5+n
2−5n=−2n−1 a ma wyjśc stała coś źle robie
8 kwi 21:04
Kaja: Witaj J

tu nie chodzi o przykład. to raczej ja powinnam zapytać czy miałes na myśli czy tylko
wtedy gdy sie nie da opisać jednym wzorem stosujemy wzór rekurencyjny czy też mozna go
stosować również gdy wszystkie wyrazy da się opisać jak to napisałeś jednym wzorem.
8 kwi 21:05
Kaja: zauważ, że Sn+1−Sn=an+1
8 kwi 21:06
J: Sn+1 − Sn = an+1 , Sn − Sn−1 = an, potem wykaż,że an+1 − an = constans
8 kwi 21:08
5-latek: To co napisales Sn+1−Sn= an+1
Natomiast an=Sn−S{n−1}
Wiec moze z tego drugiego wzoru wyznacz an policz an+1 i zbadaj roznice an+1−an
8 kwi 21:10
J: No właśnie sama odpowiedziałaś sobie na pytanie

... po co wywarzać otwrate drzwi ?
8 kwi 21:10
Kaja: J ja nie odpowiedziałam na pytanie. chciałam żebyś mi napisał po prostu co ty miałes na mysli

no ale skoro nie...
8 kwi 21:11
Barry: ok już mam

a ma ktoś pomysł na b)
8 kwi 21:12
Barry: ok już mam

a ma ktoś pomysł na b)
8 kwi 21:12
Kaja: bo czytając twój post J miałam wrażenie że chodzi ci że tylko wtedy gdy wyrazów nie da sie
opisać jednym wzorem. być może błędnie zrozumiał, stąd sie dopytuję
8 kwi 21:13
J: Kaja ... ustępuję

.. może nie mam racji ...

Pozdrawiam
8 kwi 21:21
Kaja: również pozdrawiam
8 kwi 21:22
Barry: hah
8 kwi 21:22