Prosze o dokładne rozwiazanie
Vandetta: Na walnym zgromadzeniu wszystkich pracownikow firmy fiskus doszlo do burzliwej klotni czesc
pracownikow wyszła z sali yrektor zauwazyl ze jesli sale opusci jeszcze jedna osoba pozostanie
tylko jedna trzecia pracownikow wyszedl wiec i nakłonił dwie osoby do powrotu razem z nim na
sale obrad dzieki temu w dalszej czesci zebrania brala udzial polowa pracownikow firmy. Ilu
ich bylo
1 lis 22:44
Vandetta: Na walnym zgromadzeniu wszystkich pracownikow firmy fiskus doszlo do burzliwej klotni czesc
pracownikow wyszła z sali yrektor zauwazyl ze jesli sale opusci jeszcze jedna osoba
pozostanie
tylko jedna trzecia pracownikow wyszedl wiec i nakłonił dwie osoby do powrotu razem z nim na
sale obrad dzieki temu w dalszej czesci zebrania brala udzial polowa pracownikow firmy. Ilu
ich bylo
1 lis 23:07
AROB: pomogę
1 lis 23:13
AROB: x − ilość zebranych pracowników
y − ilość pracowników, która wyszła po burzliwej kłótni
Powstaje układ równań:
2x − 3y = 3
x − 2y = −4 /*(−2) 2x − 3 * 11 = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− 2x = 36 ⇒
x = 18
y = 11
Odp. Na zebraniu było 18 pracowników.
1 lis 23:20
Matma: dzieki
1 lis 23:25
AROB:
1 lis 23:29
pomozcie prosze!!: jak do tego doszedłeś? /skad to się wzięło?

2x − 3 * 11 = 2
3x11 to 33
2 lis 00:51
AROB: Ach, tam jest pomyłka w przepisywaniu. Ma być:
2x − 3*11 = 3
2 lis 00:55
AROB: To jest podstawienie y=11 do pierwszego równania układu.
2 lis 00:56
pomozcie prosze!!: czarna magia
2 lis 01:06
błąd: Tu jest błąd w odpowiedzi

! Udział brało 9 pracowników
12 sty 22:13