Mam parę zadań do zrobienia i nie wiem nawet jak je ugryźć, proszę o pomoc.
kabała: Bardzo proszę o pomoc, nie potrafię sobie z tymi zadaniami poradzić.
1. Skróć wyrażenie
W=x4−64x4−16x2+64
2. Dane jest wyrażenie W=4cos3α−12cos2α−cosα+3. Należy wyznaczyć kąty ostre α, dla których to
wyrażenie ma wartość 0.
8 kwi 20:23
Patryk: Natalia ?
8 kwi 20:25
bezendu:
Patrycja ?
8 kwi 20:25
kabała: tam jest x4−64 przez x4−16x2+64
8 kwi 20:25
bezendu:
tam jest wzór skróconego mnożenia.
8 kwi 20:26
kabała: pudło, jestem Ania,
nie wiem jak rozpisać mianownik,
licznik będzie tak (x2+8)(x2−8)?
8 kwi 20:28
bezendu:
(x−2√2)(x+2√2)(x2+8)
8 kwi 20:30
kabała: skąd Ci to wyszło?
a na drugie ktoś ma pomysł?
8 kwi 20:48
Eta:
x−−− miara kąta ostrego
2/ 4cos2x(cosx−3)−(cosx−3)=0
(cosx−3)(4cos2x−1)=0
(cosx−3)(2cosx−1)(2cosx+1)=0
cosx=3−−− sprzeczność v 2cosx−1=0 v 2cosx+1=0
dokończ ........., podaj miarę kąta ostrego
8 kwi 20:55
kabała: 60st.?
8 kwi 21:54
kabała: a w 1. wynik końcowy będzie
W=(x2+8)/(x2−8) ?
8 kwi 22:25