Prędkość w różnych układach odniesienia
mm: 1)Podczas gry w paintball jeden z graczy ucieka z prędkością V1 = 10,8 km/h. Gracz z drużyny
przeciwnej goni go z prędkością V2 = 12,6km/h. Gdy odległość między nimi wynosi d = 20m,
drugi gracz strzela. Sprężone powietrze wyrzuca poziomo kulkę wypełnioną farbą z prędkością
V3 = 95 m/s. Po jakim czasie od tego momentu pierwszy gracz zostanie wyeliminowany z gry,
jeżeli kulka z farbą go trafi? Załóż, że obaj gracze biegli po prostej jeden za drugim.
ODP: ok. 0,21s
2)Prom Kazimierz Dolny−Janowiec pływa wzdłuż liny rozciągniętej między przystaniami po przeciw
ległych brzegach Wisły. Lina jest prostopadła do linii brzegowej. Pod jakim kątem względem
brzegu rzeki należy skierować dziób promu, aby płynąć w kierunku wyznaczonym przez linę?
Prędkość wody w Wiśle przy średnim stanie wody wynosi V1 = 1,5m/s, a prom pływa z prędkością
V2 = 27km/h(około 15 węzłów).
ODP: 78(stopni)
8 kwi 20:14
muflon: 1. zamień v1 i v2 na odpowiednie jednostki.
2.Pocisk będzie miał prędkość strzelającego wzgledem uciekającego + prędkość wylotu
3.Przebędzie drogę 20m
8 kwi 20:50