Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu zadań .
Funkcje
Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu zadań . Mam to na jutro i potrzebuję tego
PILNIE . ZADANIA MUSZĄ BYĆ Z ROZWIĄZANIAMI .
Zad 1 Liczba 3 jest miejscem zerowym funkcji :
a)f(x)=2/x−4 +3
b)−1/x−2 + 1
c)−1/x+4 + 3
d)3/x+2 − 3
Zad 2
Punkt P(3,−4) należy do wykresu funkcji ;
A . f (x) = 1/x−2+3
B. f(x) = 3/x−2+1
C . f(x) = −3/x−4−5
D. f(x) = 1/x−4−3
Zad 3.
Wartość wyrażenia x−1/ x2 +x + x+1/ x2 −x dla −2 jest równa :
A q = −2
B. q= −1
C .q=2
D .q=3
Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc
Albo liczyć miejsce zerowe i
sprawdzać, czy wychodzi 3 − jedna broszka.
| 2 | 2 | |||
a) f(3)= | +3= | +3≠0 | ||
| 3−4 | −1 |
| −1 | −1 | |||
b) f(3)= | +1= | +1=0 Odpowiedź prawidłowa ![]() | ||
| 3−2 | 1 |
Zatem sprawdzamy, które wyrażenie będzie równe −4, jeśli za x
wstawimy 3
| 1 | ||
a) y = | +3 = 4 ≠ −4 | |
| 3−2 |
| 3 | ||
b) y = | +1 = 4 ≠ −4 | |
| 3−1 |
| −3 | ||
c) y = | +5 = −2 ≠ −4 | |
| 3−4 |
| 1 | ||
d) y = | −3 = −1−3 = −4 Odpowiedź prawidłowa ![]() | |
| x−4 |