?
Damo93:
Oczywista oczywistość
| | 1 | | 1 | | 1 | | 7 | |
Zad. Wykaż, że jeżeli A, B ∊ Ω oraz P(A) = |
| i P(B)= |
| to |
| ≤P(A u B)≤ |
| |
| | 4 | | 3 | | 3 | | 12 | |
Mam problem z tym typem zadań. Nie wiem jak to wyjaśnić bo to jest przecież oczywiste.. nie
wiem czy tu muszę jakoś konkretnie na wzorach pokazać czy można to jakoś słownie wykazać?
| | 1 | | 1 | |
np. że P(A u B) ≥ |
| − to jest przecież oczywiste, ponieważ P(B) = |
| więc suma musi |
| | 3 | | 3 | |
być większa ewentualnie równa gdy P(A) ∊ P(B) koniec dowodu ! nie wiem co mam tu więcej
pokazać.
| | 7 | |
dalej P(A u B) ≤ |
| − to samo co wyżej skoro A = 1/4 B= 1/3 to suma max. może być 7/12 |
| | 12 | |
przy założeniu że są to zbiory rozłączne w przeciwnym razie jest < 7/12...
tu skorzystał z wzoru z tablic:
P(A u B) ≤ P(A) + P(B)
Nie wiem czy to wystarczy, nie ogarniam tych zadań..
8 kwi 20:07
Piotr 10: P(A∪B)=P(A)+P(B) − P(A∩B)
0 ≤ P(A)+P(B) − P(A∩B) ≤ 1
0 ≤ P(A)+P(B) − P(A∩B) (największe to będzie, gdy P(A∩B)=0 )
P(A)+P(B) ≥ 0
Inaczej mówiąc P(A∪B)
max ≤ P(A)+P(B)
| | 1 | |
P(A∪B)min gdy P(A∩B)= |
| wtedy cały zbiór A zawiera się w zbiorze B |
| | 4 | |
| | 1 | |
czyli mamy P(A∪B)min ≥ P(A)+P(B) − P(A∩B) ≥ |
| |
| | 3 | |
8 kwi 20:14
Damo93: właściwe to jest to samo co napisałem tylko że trochę inaczej pokazane,
8 kwi 20:19
PW: Rozumujesz prawidłowo, choć sposób zapisania tego rozumowania zachwycający nie jest.
8 kwi 20:27