Ostrosłup
Ewelina: Nie wiem jak to rozwiązać:
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny ABC, w którym |AC| = |BC| = 4√5 i |AB| = 8 .
Widząc, że wysokość ostrosłupa ma długość 12 i wszystkie krawędzie boczne mają taką samą
długość, oblicz długość krawędzi bocznych tego ostrosłupa.
Mógłby ktoś mi pomóc oraz dokładnie wytłumaczyć jak to zrobić ?
8 kwi 19:15
:): Najpierw policz wysokość trójkąta równoramiennego w podstawie. Potem wylicz promień koła
wpisanego w ten trójkąt(środek trójkąta to punkt opuszczenia wysokości. Następnie odejmij od
wysokości trójkąta w podstawie promień i powstanie ci trójkąt prostokątny, gdzie jedna
przyprostokątna to wysokość trójkąta w podstawie odjąć promień, druga to wysokość ostrosłupa a
przeciwprostokątna to krawędź tego ostrosłupa
8 kwi 19:21
Ewelina:

Najdłuższa wysokość trójkąta wyszła mi 8. Nie wiem za bardzo jak wyliczyć ten promień i
dokładnie w którym miejscu na wysokości x umieścić środek okręgu.
8 kwi 19:39