Wykazanie braku tożsamości trygonometrycznej.
Azta: Muszę wykazać, że dana równość nie jest tożsamością trygonometryczną:
sinα*tgα1−cos2α = 1sinα
Ogólnie rzecz biorąc umiem dojść do postaci L=1cosα zamieniając tg na sin/cos i skracając,
ale z tego co wiem 1cosα może się równać 1sinα, np. przy kącie 45. Ktoś wie jak
powinna wyglądać finalna wersja po lewej?
8 kwi 19:05
5-latek: na razie to nie wiadomo co tam jest . Zapisz ten ulamek za p

moca duzej litery U a nie malej
8 kwi 19:08
Azta: | | sinα*tgα | | 1 | |
Wybaczcie, nie wiedziałem, iż ma to znaczenie. L= |
| P= |
| . |
| | cos2 α | | sinα | |
8 kwi 19:11
Draghan: A tam nie było gdzieś 1−cos coś tam?
8 kwi 19:13
Azta: | | sinα*tgα | |
Znowu gafa. L= |
| |
| | 1−cos2 α | |
8 kwi 19:13
Draghan: z lewej strony równania?
8 kwi 19:13
Draghan: Oki

Zaraz coś się wymyśli
8 kwi 19:13
J: | | 1 | |
Nic się nie wymysli, lewa strona = |
| |
| | cosα | |
8 kwi 19:21
Azta: W takim razie sam doszedłem do wyniku, ale o tym nie wiedziałem. Dzięki!
8 kwi 19:22
Draghan: O, należy wykazać, że to NIE jest tożsamość

A ja liczę i liczę i liczę... Ech.
| | sinαtgα | | | | sin2α | | 1 | | 1 | |
L= |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 1−cos2α | | sin2α | | cosα | | sinα | | cosα | |
| | 1 | | 1 | |
I teraz |
| ≠ |
| , ponieważ cosα ≠ sinα dla dowolnego α  |
| | cosα | | sinα | |
Mam nadzieję, że takie rozumowanie jest poprawne i wystarczające
8 kwi 19:22
Draghan: Ech. Nie "dla dowolnego α", tylko "dla każdego α"
8 kwi 19:23
Azta: | | √2 | |
Dziękuję Draghan, ale czy np. dla α= 45 stopni, gdzie sin=cos ( |
| ) nie będzie to |
| | 2 | |
równość?
8 kwi 19:24
J: Draghan ... trochę jeszcze teorii poczytaj ..... jest nieskończenie wiele kątów α , że sinα =
cosα
8 kwi 19:25
5-latek: dla kata 45 stopni cosx jest rowny sinx
8 kwi 19:27
Draghan: Owszem, jest nieskończenie wiele takich kątów. Ale to nie jest tożsamość, bo istnieją takie
kąty α, dla których to równanie jest sprzeczne. A tożsamość musi być prawdziwa dla dowolnego
α.
8 kwi 19:27
Azta: Ach, to bardzo dziękuję!
8 kwi 19:29