Równania dwukwadratowe - jedno pytanie
Rafał: Witam. Nie było mnie ostatnio na tej lekcji i szukajac w internecie znalazłem to:
matematyka.pisz.pl/strona/1389.html
Czy wystarczy wyliczyc tylko t1 i t2? czy trzeba coś dalej liczyć?
Np tutaj koncowka a) i całe b). Co on oblicza?
8 kwi 18:51
Radek: masz wyliczyć x nasze t to tylko zmienna

masz że t=x
2
8 kwi 19:04
Rafał: Masz może jakiś filmik na yt? Nie moge znaleźć nic z dwukwadratowych
8 kwi 19:08
Draghan: t1 i t2 to są tylko zmienne pomocnicze. Zobacz − jest napisane "wprowadzam zmienną pomocniczą t
= x
2". Jak wyliczysz wartości t, musisz podstawiać dalej, bo w zadaniu trzeba wyliczyć x.
A t = x
2, a nie x.
Już trochę jaśniej, czy jeszcze nie?
8 kwi 19:40