Trygonometria
arni: Kąt α jest kątem ostrym a sinα +cosα=4/3 Oblicz wyrażenie sin3α*cos3α
8 kwi 18:43
AS: Podnieś do kwadratu,wykorzystaj wzór jedynkowy,
wylicz sinx*cosx
8 kwi 19:05
arni: ok sinα*cosα=5/18 tylko po rozłożeniu zostaje mi (sinx+cosx)(1+sinx*cosx) i co zrobić z
(sinx+cosx)? wyznaczyć coś z mnożenia podstawić i tyle?
8 kwi 19:07
J: (sinx + cosx)2 = 1 + 2sinxcosx, czyli: (4/3)2 = 1 + 2sinxcosx , z tego poilcz: sinxcosx i
otrzymaną warość podnieś do 3 potęgi
8 kwi 19:12
arni: Przepraszam za błąd w treści zadania ,powinno być sin3α+cos3α nie iloraz tylko suma
,przepraszam za wprowadzenie w błąd i nadal proszę o pomoc
8 kwi 19:28
arni: pomoże ktoś?
8 kwi 20:14