matematykaszkolna.pl
Rozwiąż algebraicznie: Matejko: Rozwiąż algebraicznie:
y+x<1  
2x+y>0
proszę o pomoc. Umiem graficznie ale nie wiem jak się takie coś rozwiązuje algebraicznie
8 kwi 18:41
Draghan: "Jedyną metodą rozwiązania układu nierówności liniowych jest metoda graficzna. Rozwiązaniem jest zaznaczony obszar w układzie współrzędnych." − cytat za http://www.matematykam.pl/uklad_nierownosci_liniowych.html Sam również nie potrafię, może ktoś o większej wiedzy Ci pomoże. Też jestem ciekawy. Ktoś ma jakieś pomysły?
8 kwi 19:02
Mila: I wystarczy graficznie.
8 kwi 19:08
Matejko: tak, tylko że jak na maturze będzie rozwiąż algebraicznie to nie napisze wystarczy graficznie i tak nie rozwiąże. proszę o sposób
8 kwi 19:10
J: Nie będzie rozwiąż algebraicznie..
8 kwi 19:13
Matejko: A mógłbym mimo to poprosić o jakiś sposób?
8 kwi 19:13
Matejko:
8 kwi 21:21
pomocnik: −2x<y<1−x, x>−1
8 kwi 21:27
Draghan: Jeśli istnieje sposób algebraiczny (a przypuszczam, że tak ), to zapewne wykracza poza zakres matematyki poziomu rozszerzonego szkoły średniej. I nie, nie będzie tego na maturze (mam nadzieję ), ponieważ nie ma tego w wymaganiach CKE. Jeśli by był układ nierówności liniowych, to satysfakcjonującą odpowiedzią w zadaniu musi być prawidłowo wykonany wykres. Aaaaale jeśli taki sposób istnieje, to sam chciałbym mu się przyjrzeć, więc jeśli ktoś coś wie, to miło byłoby, żeby się podzielił wiedzą emotka
8 kwi 21:27
Draghan: [[P]pomocnik] ale że jak to rozwiązać w takim wypadku? To są dwa warunki, które muszą być spełnione jednocześnie, tak?
8 kwi 21:29
Draghan: pomocnik*
8 kwi 21:29
pomocnik: Tak, to jest koniunkcja. Tak zapisuje się algebraicznie, ten zbiór.
8 kwi 21:30
Draghan: Heh, rzeczywiście Przynajmniej wygląda to dobrze Dziękuję, pomocnik emotka
8 kwi 21:40
pomocnik: emotka
8 kwi 21:45
Matejko: dzięki
8 kwi 22:07
5-latek: Chca rozwiazywac algebraicznie nierownosci (tylko po co nalezy wiedziec kiedy zastosowac spojnik logiczny i albo lub
8 kwi 22:10
Draghan: Takie "zwykłe", pojedyncze nierówności to mi osobiście problemu nie sprawiają. I w sumie preferuję rozwiązania algebraiczne. Ale przy takich układach nierówności...? Heh, dziękuję, postoję Geometrycznie (czy tam graficznie ) wystarczy Chyba że rzeczywiście na maturze będzie taki stworek, wtedy się będzie główkować Ale skoro mamy układ, to pomiędzy warunkami, wynikłymi z poszczególnych nierówności, musi stać spójnik i... Czy źle myślę?
8 kwi 22:14