kalkulator, przeliczanie
majka: witam, szybkie pytanie
wklepuje w kalkulator np
| | 16 | |
arctg( |
| ), wyskakuje wartość 53,1301, jak zamienic to na stopnie? (powinno być 53* 8') |
| | 12 | |
jakie dzialania wykonac?
8 kwi 18:28
majka: ^
8 kwi 18:37
AS: 53,1301 − 0.1301 = 53 [st]
0.1301*60 = ... [minuty]
Jaki typ kalkulatora?
Na podstawie kalkulatora Casio fx−3650P
53.1301 EXE Shift o ' " => 53o 7o 48.36
8 kwi 19:12
PW: Albo po prostu:
1 stopień ma 60 minut, a więc 0,1301 stopnia to 0,1301•60 minut = 7,806 minuty
Zamiana 0,806 minuty na sekundy tak samo:
0,806 minuty = 0,806•60 sekund = 48,36 sekundy,
czyli w przybliżeniu
53,1301° = 53°07'48''
8 kwi 19:51