graniastoslup 3
Nikt nie rozwiaze!: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 5. Tangens kąta
nachylenia przekątnej graniastosłupa do ściany bocznej jest równy 1/7. Oblicz objętość tego
graniastosłupa i długość jego przekątnej.
8 kwi 18:20
dero2005:

a = 5
s = 35
D =
√s2 + a2 =
h =
√s2 − a2 =
V = a
2h =
8 kwi 19:34
Mila:
Nikt nie podziękuje?
8 kwi 20:15
Nikt nie rozwiaze!: tga a/s? na pewno?
s to jest ta przekątna boku?
8 kwi 20:16
Nikt nie rozwiaze!: z którego trójkąta liczysz tg? z tego niebieskiego?
8 kwi 20:18
Nikt nie rozwiaze!: już kumam

Dzięki wielkie.
8 kwi 20:23