Prosze o pomoc
amator: Prosze o pomoc bo zawiesiłem sie na tym zadaniu. Objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego
jest równa 72, a promien okręgu wpisanego w podstawe tego ostrosłupa jest równy 2. Oblicz
tangens kata miedzy wysokością tego ostrosłupa i jego scianą boczną.
8 kwi 18:15
J:
| | H | | 1 | |
tgα = |
| , musisz wyliczyć H , |
| h = r = 2 ,gdzie h − wysokośc podstawy |
| | r | | 3 | |
Znając h obliczysz krawędź podstwy i z objętości wyliczysz H
8 kwi 18:21
Radek: Podstawą jest trójkąt równoboczny. Z własności wiemy, że r=13hp
Więc
2={1}{3}hp
Z tego oblicz hp, gdzie hp=a √32
8 kwi 18:21
J: Jeszcze Radek do brzegu daleko ...
8 kwi 18:24
Janek191:
a − długość boku Δ równobocznego
h
1 − wysokość tego trójkąta
więc
| | 1 | | a√3 | |
r = |
| h1 = |
| = 2 ⇒ a √3 = 12 ⇒ a = 4√3 ⇒ a2 = 48 |
| | 3 | | 6 | |
Wstawiam za a
2 do wzoru na V
4
√3 h = 72 / : 4
√3
h = 6
√3
=======
| | h | | 6 √3 | |
tg α = |
| = |
| = 3 √3 |
| | r | | 2 | |
============================
8 kwi 18:24
Janek191:
Miało być odwrotnie
| | r | | 2 | | 1 | | √3 | |
tg β = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | h | | 6√3 | | 3√3 | | 9 | |
=========================
8 kwi 18:27
J: | | r | |
Racja ... , u mnie powinno być tgα = |
| . |
| | H | |
8 kwi 18:34