Graniastosłup
Nikt nie rozwiaze!: Podstawą graniastosłupa jest trójkąt równoramienny o podstawie długości 12 i ramieniu długości
10. Wysokość graniastosłupa ma długość 5. Oblicz objętość graniastosłupa oraz cosinus kąta
nachylenia przekątnej najwiekszej ściany bocznej do podstawy.
8 kwi 18:12
Guziol: Z tw. Pitagorasa, mamy, ze wysokość trójkąta przy podstawie jest równa 8. Bo √102 −
[(1/2)*12]2 = 8
Zatem pole podstawy = 12 * 8 * (1/2) = 48
Wysokość graniastosłupa = 5, więc objętość liczymy:
48 * 5 = 240
Teraz cosinus kąta nachylenia przekątnej największej ściany, czyli tej która ma boki 12 i 5, do
podstawy.
Przekątna tej ściany = 13, znowu z tw. Pitagorasa.
cosα = 12/13
Koniec
8 kwi 19:05