Proszę pomózcie
Sabina: zbadaj korzystając z definicji czy dany ciąg ( 6−2√5 , 16−8√5 , 56−24√5 ) jest
geometryczny
8 kwi 17:56
Janek191:
Sprawdź czy
| 16 − 8√5 | | 56 − 24 √5 | |
| = |
| = q |
| 6 − 2√5 | | 16 − 8√5 | |
8 kwi 17:59
J: Warunek: (16 − 8√5)2 = (6 − 2√5)(56 − 24√5)
8 kwi 17:59
Janek191:
Lub inaczej, czy
( 16 − 8√5)2 = ( 6 − 2√5)*( 56 − 24√5)
8 kwi 18:00
P@weł: 6−2
√5 = a
1 , 16−8
√5 = a
2 56−24
√5= a
3
| | a2 | | a3 | |
korzystamy ze wzoru |
| = |
| |
| | a1 | | a2 | |
podstawiasz:
a
1 pod a
1 , a
2 pod a
2 itd, wymnazasz :
a
2*a
2 = a
3*a
1
jesli wynik wyjdzie powiedzmy:
1=1
lub 2=2 lub 5=5 albo inny gdzie n=n
to jest geometryczny
A jesli wyjdzie:
−1=1
lub 2=5
to nie jest
8 kwi 18:03