matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak to wykazać?
Karolina97:
W trójkącie ABC boki mają długość |AB|= c, |BC|=a, |AC|=b. Dwusieczna kąta ACB przecina bok AB w punkcie D. Wykaż, że |AD|= bc/ a+b i |BD|= ac/ a+b. Czy ktoś potrafiłby mi to wytłumaczyć? Z góry dzięki.
8 kwi 17:55