:)
Adam: Pomoże mi ktoś przy tym zadaniu ?
Trochę błądzę

Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkty A=(−6,4) oraz B=(3,0)
8 kwi 17:49
Adam: y=ax+b
(3−(−6)) (y−4)=(0−4)(x−(−6))
W tym kierunku ale co dalej ?
8 kwi 17:56
Mila:

y=ax+b wzór funkcji liniowej.
Współrzędne punktów A i B spełniają to równanie⇔
−6a+b=4
3a+b=0⇔
−9a=4
8 kwi 18:00
Adam: Czy to jest pełne rozwiązanie ?
8 kwi 18:03
Draghan: Musisz ułożyć układ równań. Potrzebujesz wyliczyć a i b.
Masz podane dwa zestawy współrzędnych x i y.
Podstawiasz je za x i y ze wzoru i rozwiązujesz powstały układ dwóch równań.
Czyli:
| ⎧ | 4 = a*(−6)+b | |
| ⎩ | 0 = a*(3)+b |
|
Dalej to już bardzo proste rachunki

Otrzymujesz a i b i masz koniec zadania
8 kwi 18:04
Hajtowy: Tak
8 kwi 18:05
Draghan: O, wyżej masz nawet podane rozwiązanie

Co prawda nie sprawdzałem, czy prawdziwe

Ale masz
teraz do wyboru 2 sposoby
8 kwi 18:06
Adam: Okej super, dzięki wielkie wszystkim
8 kwi 18:08