równanie
arni: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tej nierówności x3+2x−3=0 z hornera próbowałem z dzielnikami 3
ale niezbyt wychodzi =/
8 kwi 17:48
ICSP: Jakieś wnioski z twoich prób ?

2x = −x + 3x
8 kwi 17:51
Janek191:
x
3 + 2 x − 3 = 0
x
1 = 1 , bo 1
3 +2*1 − 3 = 0
Dzielimy
( x
3 + 2 x − 3) : ( x − 1) = ...
a następnie rozwiązujemy równanie kwadratowe
8 kwi 17:51
Mila:
x3+2x−3=0
W(x)=x3+2x−3
W(1)=1+2−3=0⇔x=1 jest pierwiastkiem wielomianu
Schemat Hornera:
1 0 2 −3 x=1
1 1 3 0
⇔x3+2x−3=(x−1)*(x2+x+3)
Δ=1−4*3<0⇔(x2+x+3)>0 (brak pierwiastków)
Nie widzę nierówności.
x3+2x−3=0
x=1
8 kwi 17:54