Równania i nierówności kwadrotowe z parametrem
Jednorożec Michał: Dla jakich wartości parametru m różne rozwiązania x1,x2 równania x2 + 2x +m −1 = 0 spełniają
warunek |x1| + |x2| ≤ 3
*robiłem to tak :
{|x1| + |x2| ≤3
{Δ>0
ad1.
|x1|+|x2|≤3
x12 + x22 ≤ 9
(x1+x2)2 − 2x1x2 ≤ 9
ze wzorów Viete'a wiem że,
x1+x2 = −2
x1*x2 = m−1
4−2m+2 ≤ 9
m ≥ − 3/2
ad1
Δ= 8−4m
8−4m > 0
m < 2
I wychodzi mi że m ∊ <−3/2 ; 2)
zaś w odpowiedzi jest że m ∊ <−1/4 ; 2)
Co robię źle proszę o pomoc
8 kwi 17:40
Piotr 10: Błąd masz juz, np
w
IX1I+IX2I ≤ 3
x12+2Ix1*x2I+x22 ≤ 9
8 kwi 17:42