Zastosowanie wyrażeń wymiernych w zadaniach praktycznych.
nieogarnięty : Na 42−kilometrowym torze gokartowym ścigają się dwaj zawodnicy − Adam i Wojtek. Adam ma
problemy z kołami i zjeżdża do boksu po przejechaniu 41,7 km. W tym samym momencie Wojtek
kończy wyścig. Na pokonanej trasie Adam osiągnął prędkość średnią o 0,4 km/h mniejszą od
Wojtka. Wyznacz prędkość średnią i czas przejazdu każdego zawodnika.
No to Adaś ma problemy z kołami, a ja z tym zadankiem. Bardzo serdecznie dziękuję z góry za
pomoc
8 kwi 17:34
nieogarnięty : Lub poproszę o sprawdzenie, czy wykonałem to poprawnie.
t=s/v Czas Adama = Czas Wojtka
42/v=41,7/v−0.4
Proporcje:
42v−16.8=41.7v
0.3v=16.8/0.3
v=56
Średnia prędkość Adama: 56km/h, średnia prędkość Wojtka: 55,6 km/h
t1=42/56=0,75
t2=41,7/55,6=0,75
8 kwi 18:01