ciągi
Kasiaaa1990: Wciągu arytmetycznym różnica między siódmym i drugim wyrazem jest równa 20, a czwarty wyraz
jest równy 17. Oblicz ile początkowych wyrazów tego ciągu daje w sumie 860.
1 lis 22:18
AROB: Pomogę
1 lis 22:19
Kasiaaa1990: bardzo byłabym wdzięczna
1 lis 22:21
Kasiaaa1990: i jak z tym zadaniem? Uda się zrobić?
1 lis 22:30
AROB: a
7 − a
2 = 20
a
4 = 17
a
1+6r − (a
1 +r) = 20 a
n=a
1 + (n−1)r
a
1 + 3r = 17 a
n = 5+(n−1) * 4
5r = 20 ⇒
r = 4 a
n = 5+4n−4
a
1 + 12 = 17 ⇒
a1 = 5 an = 4n + 1
(2n + 3)* n = 860
2n
2 + 3n − 860 = 0
| | 1 | |
Δ = 6889, √Δ = 83, n1 = 20, n2 = −21 |
| − sprzeczne z treścią |
| | 2 | |
Odp.
n = 20
1 lis 22:32
Kasiaaa1990: Dziekuje bardzo
1 lis 22:33
AROB:
1 lis 22:34
Kasiaaa1990: a skąd to sie wzielo?
Δ = 6889, √Δ = 83, n1 = 20, n2 = −21
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− −
sprzeczne z treścią
1 lis 22:36
AROB: Δ= b
2−4ac = 9 + 8 * 860 = 6889,
√Δ = 83, n
1, n
2 − to pierwiastki równania kwadratowego.
n
2 sprzeczne − bo w ciągach n∊N+ (naturalne dodatnie)
1 lis 22:39
Kasiaaa1990: ok dziekuje ta delte rozumiem ale nadal nie wiem skad to n1 i n2
1 lis 22:41
Kasiaaa1990: ok dziekuje ta delte rozumiem ale nadal nie wiem skad to n1 i n2
1 lis 22:42