Janek191:
( x − 1)
2 + ( y + 2)
2 = 20 A = ( 3; − 6)
S = ( 1 ; − 2) r =
√20 =
√4*5 = 2
√5
Punkt C jest symetryczny względem S do punktu A, więc
x + 3 = 2 y − 6 = − 4
x = 2 − 3 = − 1 y = − 4 + 6 = 2
C = ( − 1; 2)
=========
Niech B = ( x; y)
→
SA = [ 3 − 1; − 6 − (−2)] = [ 2; − 4]
→
SB = [ x − 1; y + 2 ]
→ →
SA jest prostopadły do SB
więc ich iloczyn skalarny jest równy 0 :
→ →
SA o SB = [ 2 ; − 4] o [ x − 1 ; y + 2] = 2*( x − 1) + (−4)*( y + 2) = 2x − 2 − 4y − 8 =
= 2 x − 4y − 10 = 0 ⇔ x − 2y − 5 = 0 ⇒ x = 2y + 5
Punkt B = ( x ; y ) = ( 2 y + 5; y ) leży na okręgu, więc
( 2y + 5 − 1)
2 + ( y + 2)
2 = 20
(2y + 4)
2 + ( y + 2)
2 = 20
4 y
2 + 16 y + 16 + y
2 + 4y + 4 = 20
5 y
2 + 20 y = 0
5y *( y + 4) = 0
y = 0 lub y = − 4
więc
x = 2*0 + 5 = 5 lub x = 2*(−4) + 5 = − 8 + 5 = − 3
czyli
B = ( 5; 0) D = ( − 3; − 4)
======================