Geometria Analityczna
Buu: 1) Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez pumkt P(2,−1) równoległej do prostej 4y−4=0
2) Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt P(−2,3), prostopadłej do prostej:
3y+x=6
8 kwi 16:45
Radek: Proste są równolegle gdy a1=a2
Proste są prostopadłe gdy a1a2=−1
Przekształć proste z postaci ogólnej do kierunkowej.
Np. przykład A.
4y−4=0
4y=4
y=1
8 kwi 17:25
Buu: a dasz rade 2? czy tak samo jak 1 zrobić ?
8 kwi 17:34
Radek: Przekształcasz do postacie kierunkowej y=ax+b
3y+x=6
3y=−x+6
y=−13x+2
8 kwi 17:38
Buu: dzięki wielkie
8 kwi 17:48