prawdopodobieństwo
Iwona: W urnie jest 6 kul białych i n kul czarnych. Dwie losowo wybrane kule przekładamy do początkowo
pustej urny. Wiedząc, że prawdopodobieństwo wylosowanie teraz z drugiej urny kuli białej jest
większe od 4/5 wyznacz liczbę n.
8 kwi 16:31
Draghan: http://vpx.pl/i/2014/04/08/drzewko.png
W linku masz drzewko (przepraszam, ale wygodniej mi było w Paincie, niż w edytorze na stronce).
Ta część drzewka, znajdująca się na szarym tle, to losowanie z drugiej urny, zawierającej to,
co wylosowane zostało wyżej, w części na białym tle.
Teraz zliczamy, jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania kuli białej, a więc te gałęzie,
których listki oznaczyłem czerwoną obwódką.
| | 6 | | 5 | | 6 | | n | | 1 | | n | | 6 | | 1 | |
P = |
| * |
| *1 + |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| = |
| | 6+n | | 5+n | | 6+n | | 5+n | | 2 | | 6+n | | 5+n | | 2 | |
| | 30 | | 6n | | 6n | |
= |
| + |
| + |
| = |
| | n2+11n+30 | | 2n2+22n+60 | | 2n2+22n+60 | |
| | 30 | | 12n | |
= |
| + |
| |
| | n2+11n+30 | | 2n2+22n+60 | |
Teraz sprowadzamy do wspólnego mianownika i dodajemy liczniki − nie jestem do końca pewien, czy
zrobiłem to prawidłowo. Jakby ktoś mógł sprawdzić tę część...
| | 30 | | 12n | |
P= |
| + |
| = |
| | n2+11n+30 | | 2n2+22n+60 | |
| | 2*30 | | 12n | |
= |
| + |
| = |
| | 2*(n2+11n+30) | | 2n2+22n+60 | |
I teraz tylko należy rozwiązać nierówność
8 kwi 17:58
Iwona: dziękuję za wyjaśnienie i poświęcony czas
8 kwi 18:03
Iwona: a mogę jeszcze prosić o jakiś komentarz do tego co jest na szarym tle? tylko na przykładzie
jednej gałęzi bo reszta pewnie będzie analogicznie
8 kwi 18:06
Draghan: To co jest na szarym tle, to zawartość drugiej urny. Na przykładzie pierwszej gałęzi z lewej:
z poprzedniej urny wylosowałaś 2 kule {B,B}. Także w drugiej urnie znajdują się jedynie 2 białe
kule. Tak więc masz 100% szans na wyjęcie białej kuli i 0% szans na wyjęcie czarnej (bo
czarnej kuli nie ma w tej urnie

).
Teraz troszkę jaśniej?
8 kwi 18:09
Draghan: Jeśli nie, to pisz − spróbuję wytłumaczyć bardziej "łopatologicznie"
8 kwi 18:14
Iwona: aaa to tak to działa! dzięki wielkie!

mam nadzieję, że na maturze z takim czymś mi nie
wyskoczą, bo przez trzy lata w lo ani jednego takiego zadania nie robiliśmy i dlatego teraz
tak rozkminiam

jeszcze raz dziękuje
8 kwi 18:16
Iwona: mam jeszcze jedno podobne zadnie w zbiorku i jak sobie z nim nie poradzę to znów tu napisze

haha
8 kwi 18:21
Draghan: W sumie można by było to policzyć jakoś inaczej, ale drzewko chyba jest bardziej pewne − tak
IMO

Będziesz pisała rozszerzenie?
8 kwi 18:21
Iwona: tak

troche się obawiam, ale nie żałuje że się podjęłam takiego wyzwania heheh
8 kwi 18:31
Draghan: Powodzenia

Ja w tym roku też maturka rozszerzona

Z tym, że ja nie miałem w szkole
rozszerzenia. To się teraz douczam jeszcze

I chwała takim ludziom, jak Jakub, PW, zawodus i
innym, którzy pomagają innym

Jeszcze raz − powodzenia
8 kwi 18:38