Proszę najlepiej o rozwiązanie tego zadania.
Adam: Funkcja f jest określona wzorem f(x) = ∫−x−4 dla −7≤x<−3
∫−1 dla −3 ≤x<0
∫4x−1 dla 0≤x≤2
a) Podaj dziedzinę funkcji f.
b) Podaj jej miejsca zerowe.
c) Naszkicuj wykres tej funkcji.
d) Podaj zbiór wartości funkcji f.
Proszę o pomoc.
8 kwi 16:18
jakubs: Narysuj sobie wykres i wszystko zobaczysz.
8 kwi 16:20
Adam: Problem w tym, że nie bardzo wiem jak narysować ten wykres
8 kwi 16:49
Mila:

f(−7)=−(−7)−4=7−4=3
f(−6)=−(−6)−4=6−4=2
a) D=<−7,2>
b)Miejsca zerowe
−x−4=0⇔−x=4⇔x=−4 ∊<−7,−3)
4x−1=0
c) wykres
d) Z
w=<−1,7>
8 kwi 16:57
Adam: Dziękuje bardzo
8 kwi 17:00
Mila:
8 kwi 17:11
Adam: Mam pytanie dotyczące podpunktu b).
Czy nie powinno tam być m.in. −4 ?
Ponieważ miejsca zerowe to miejsca w których funkcja przecina oś x.
8 kwi 17:22
Adam: Czy ten podpunkt na pewno jest dobrze ?
8 kwi 17:23
Adam: Może mi ktoś pomóc ?
8 kwi 17:34
P@weł: Adam przeciez jest, Mila Tobie napisala , popatrz dokladnie:
x=−4 ∊<−7,−3)
8 kwi 17:35
Adam: A fakt sorry musiałem jakoś przeoczyć, dzięki
8 kwi 17:37
P@weł: x=−4 jest jednym miejscem zerowym ktore nalezy do przedzialu <−7,−3>
| | 1 | |
i tak samo x= |
| − to drugie miejsce zerowe nalezace do przedzialu <0,2> |
| | 4 | |
8 kwi 17:37
P@weł: no nie ma sprawy
8 kwi 17:38
Adam: Tak to wiem
8 kwi 17:39