wielomiany
Ja :): x
3−3x+2>0
Bardzo proszę o pomoc
8 kwi 15:47
Iwona: znasz schemat Hornera?
8 kwi 15:50
ICSP: −3x = −x − 2x
i kombinuj dalej
8 kwi 15:51
5-latek: W(1)=0 wiec podziel ten wielomian przez (x−1) czy hornerem czy pisemnie
8 kwi 15:52
Ja :): znam Hornera ale jakoś to nie wychodzi mi
8 kwi 15:52
pigor: ...., w(1)= 0, gdzie w(x)= x
3−3x+2 , więc np. tak :
x3−3x+2 >0 ⇔ x
3−x
2+x
2−x−2x+2 >0 ⇔ x
2(x−1)+x(x−1)−2(x−1) >0 ⇔
⇔ (x−1)(x
2+x−2) >0 i x
2+x−2= x
2−x+2x−2= x(x−1)+2(x−1)= (x−1)(x+2) ⇒
⇒ (x−1)
2(x+2) >0 ⇔ ...
8 kwi 15:54
Iwona: spróbuje zrobić prowizoryczną tabelkę dla Ciebie

| 1 | 0 | −3 | 2
−−−−−−−−−−−−−−−
1 | 1 | 1 | −2 | 0
i stąd wynika że nieróność ma postać (x−1)(x
2+x−2)>0 i dalej dasz rade na pewno
8 kwi 15:55