Wielomiany przed maturą
Dziadek Mróz:
Witam, siostra dostała w szkole zadania do wykonania (co tydzień dostaje zbiór kilkunastu zadań
przed maturą) i miała problem z jednym zadaniem. Ja jako że jestem na trzecim roku studiów
informatycznych dokładnie nie pamiętam jak to się liczyło i z pomocą tej strony jej
wytłumaczyłem o co biega. Teraz tylko chcę się upewnić czy dobrze jej to przedstawiłem.
Wiedząc, że liczba 2 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) = x
3 − nx
2 + kx − 2 oraz, że przy
dzieleniu wielomianu W(x) przez dwumian (x + 1) otrzymamy resztę 5, wyznacz współczynniki tego
wielomianu.
Pierwsze co zrobiła to obliczyła wartość miejsca zerowego:
W(2) = 0
2
3 − n*2
2 + k*2 − 2 = 0
...
2k − 4n + 6 = 0
2k − 4n = −6
k − 2n = −3
Później wyznaczyła resztę z dzielenia W(x) przez (x + 1):
(x
3 − nx
2 + kx − 2) : (x + 1) = x
2 + (−n − 1)x + (k + n + 1)
−(x
3 + x
2)
−−−−−−−−−−−−−−−
(−n − 1)x
2 + kx − 2
−(−n − 1)x
2 + (−n − 1)x
−−−−−−−−−−−−−−−
(k + n + 1)x − 2
−(k + n + 1)x − (k + n + 1)
−−−−−−−−−−−−−−−
−2 − k − n − 1 = −k − n − 3 = R
Następnie porównała resztę do 5
R = 5
−k − n − 3 = 5
−k −n = 8
i utworzyła układ równań:
−3n = 5
n = −
53
−k +
53 = 8
k = −
193
Sprawdzenie:
W(2) = 0
2
3 − (−
53*2
2) + (−
193*2) − 2 = 0
...
0 = 0
Dobrze jej wytłumaczyłem?
8 kwi 15:41
MathNazi: nie bos debil
8 kwi 15:41
ICSP: w(2) = 0
w(−1) = 5
Po podstawieniu dostajemy układ równań z dwiema niewiadomymi : n oraz k.
Pozostaje tylko jego rozwiązanie
8 kwi 15:47
J:
Wystarczy policzyć:
W(−2) = 0
W(−1) = 5
8 kwi 15:48
Dziadek Mróz:
@MathNazi rozszerz swoją wypowiedź
@ICSP dlaczego W(−1) = 5 przecież tego nie wiadomo z treści, no chyba, że z (x + 1) jako (x −
x0) i wtedy W(x0) = 5
@J skąd wytrzasnąłeś −2, skoro 2 jest pierwiastkiem
8 kwi 16:01
ICSP: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x−a jest równa w(a)
8 kwi 16:08
Dziadek Mróz:
A, ok.
8 kwi 16:09