Ciąg....
Seebcio: Sprawdź, czy liczby √3, √5, √7 mogą być kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
Czy wzór b= a+c sie przyda?
8 kwi 15:33
MathNazi: Nie.
Moze sie przydac ten:
8 kwi 15:34
ICSP: nie przyda, ale przyda się inny :
2b = a + c
8 kwi 15:34
Seebcio: Okej, czyli mam teraz taki ciąg: √3, √3+√7/2, √7 , mam wyznaczać różnice ?
8 kwi 15:43
J: Musisz sprawdzić czy: 2√5 = √3 + √7 ?
8 kwi 15:46
5-latek: jesli to ten sam ciag to piszsesz bzdury
2b= a+c czyli 2√5= √3+√7 jesli to jest prawda to liczby te tworza ciag arytmetyczny
8 kwi 15:50
Seebcio: 2√5>√3+√7 czyli nie tworzą
8 kwi 15:53