;)
Adam: Mam pytanie, proszę o pomoc treść zadania:
W trójkącie prostokątnym ABC Odcinek AB jest przeciwprostokątną i |AB|=13 oraz |BC|=12. Ile
wynosi sinus kąta ABC ?
Czy to jest pełne i dobre rozwiązanie ?
a
2+b
2=c
2
a
2+12
2=13
2
a
2+144=169
a
2=169−144
a
2=25
a=5
ABC=5 ?
8 kwi 15:00
J: | | 5 | |
Nie ... bok ICAI = 5 i sinα = |
| |
| | 13 | |
8 kwi 15:06
J: W sumie dobrze policzyłeś ... tylko co to jest ABC = 5 ?
8 kwi 15:09
Adam: A to musiałem się pomylić na ABC=5 nie zwracaj uwagi , dzięki za poprawienie
8 kwi 15:14