wielomiany: rozwiąż równania
:): Rozwiąż równania:
a) 3x3 + 5x2 − 12x − 20 = 0
b) x3 + 9x2 + 23x + 15 = 0
c) 2x6 − 8x4 − 2x2 + 8 = 0
d) 4x3 + 2x2 − 8x + 3 = 0
8 kwi 13:44
J:
a) rozłóż na czynniki
8 kwi 13:45
ZKS:
Wybierz sobie jeden przykład to zrobię.
8 kwi 13:47
:): d?
8 kwi 13:48
PW: a)
−12x−20 = −4(3x+5)
3x3+5x2 = x2(3x+5)
− widać, że z obu grup da się wyłączyć wspólny czynnik (3x+5).
b) Wystarczy zauważyć, że 23x = 20x + 3x, i dalej:
x3+9x2+20x = x(x2+9x+20) = (x+4)(x+5)
3x + 15 = 3(x+5)
− znowu z obu grup da się wyłączyć wspólny czynnik (x+5).
8 kwi 13:51
ZKS:
4x
3 + 2x
2 − 8x + 3 = 0
| | 1 | | 7 | |
4x3 − |
| + 2x2 − 8x + |
| = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 7 | |
4(x3 − |
| ) + 2(x2 − 4x + |
| ) = 0 |
| | 8 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 9 | |
4(x − |
| )(x2 + |
| x + |
| ) + 2[(x − 2)2 − |
| ] = 0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
(x − |
| )(4x2 + 2x + 1) + (x − |
| )(2x − 7) = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
(x − |
| )(4x2 + 2x + 1 + 2x − 7) = 0 |
| | 2 | |
| | 1 | |
(x − |
| )(4x2 + 4x − 6) = 0 |
| | 2 | |
Dalej chyba dasz sobie radę.
8 kwi 14:03
aaa: zapraszam na zadane.pl
8 kwi 14:04
T1000: ZKS jeżeli mogłbys mi wytłumaczyć w tym przykładzie D
jak to:
zamienia sie to :
8 kwi 14:56
ZKS:
Przepraszam za zapis ale już w pamięci to liczyłem.
Wykorzystałem tutaj wzór a
2 − b
2 = (a + b)(a − b) więc
| | 9 | | 3 | | 3 | | 3 | |
2[(x − 2)2 − |
| ] = 2[(x − 2)2 − ( |
| )2] = 2(x − 2 + |
| )(x − 2 − |
| ) = |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 7 | | 1 | | 7 | | 1 | |
2(x − |
| )(x − |
| ) = (x − |
| )(2 * x − 2 * |
| ) = (x − |
| )(2x − 7). |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
8 kwi 15:01
T1000: Teraz wysztko widzę : )
dzięki i pozdrawiam.
8 kwi 15:09
T1000: Nie chce sie wcinac autorowi posta ale czy w przykładzie C odpowiedzią bedzie
x = 2 ∨ −2 i x = 1 ∨ −1 ?
8 kwi 15:23
ZKS:
Wstaw i sprawdź a sam się przekonasz.
8 kwi 15:50