talia kart
Justyna: Na ile sposobów można wylosować z talii 24 kart jednego asa?
jest ktoś w stanie mi to wytłumaczyć?

obliczałam sobie, że będzie to P(A)= 4/24 a więc 1/6.
tylko nie mam pewności, bo coś nie daje mi spokoju myśl, że skoro są 4 asy a więc można jedynie
4 razy wylosować, więc powyższe prawdopodobieństwo odpada..
ktoś pomoże?
8 kwi 13:12
...:
... ciężki przypadek ... chyba nie bardzo wiesz o co pytają −

WIĘCEJ WIARY W SIEBIE −
8 kwi 13:17
Justyna: uwierz, że już sama się pogubiłam, dlatego pytam
8 kwi 13:20
Justyna: .. ale chyba jednak pozostanę przy mojej czwórce
8 kwi 13:27
8 kwi 13:30
...:
... teraz już Ci chyba łatwiej uwierzyć −

(wszak
J też to potwierdził −
8 kwi 13:33
PW: Wszystkie propozycje są błędne. Nie pytają o prawdopodobieństwo, ino "na ile sposobów".
8 kwi 13:54
Draghan: Powinno być sprecyzowane, ile kart należy wylosować.
W takim przypadku, jeśli losujemy jedną kartę (jeśli o to chodzi), to rzeczywiście będą cztery
sposoby.
Chyba, że należy uwzględnić wszystkie możliwe kombinacje, od przypadku, w którym losujemy jedną
kartę (i szczęśliwym trafem to jest as), aż po przypadek, w którym wyciągamy 20 kart
(nie−asów) i jednego asa...
Tak to widzę ja
8 kwi 14:00
PW: No właśnie, jest to jedno z zadań. w których trzeba się domyślać "co autor miał na myśli". Zbyt
banalne, jeśli założyć losowanie jednej karty (są 4 możliwości wyciągnięcia asa − o co w ogóle
pytają − zadanie dla idiotów?), a zbyt skomplikowane dla ucznia, gdyby miał sam tworzyć
założenia.
Bojkotujmy takie zadania.
8 kwi 14:08
daras: Dragham uwzględnił tzw. prawdopodobieństwo warunkowe nazywane czasem w brydżu zasadą
ograniczonego wyboru
PW dlaczego

ja jestem za

tylko w brydża gra się pełną talia
kart−52 pochodząca z tarota
8 kwi 14:12
J: To może krakowskim targiem ... Jakie zadanie, takie rozwiązanie
8 kwi 14:18
J: | | | |
A już nieco poważniej ... na cztery sposoby : | |
| | |
8 kwi 14:20
Draghan: Ja nie uwzględniałem żadnego prawdopodobieństwa (no, w każdym razie nie świadomie

).
@J − na cztery sposoby, JEŚLI losujemy jedną kartę. A tak naprawdę nie wiadomo nic na ten temat
8 kwi 14:23
J: Podobna jest sytuacja w zadaniu o losach,które pokazałeś .... w treści jest losujemy
trzykrotnie .. i jedynie domyslamy się,że bez zwracania bo to loteria.. tak i tutaj w
domysle.. losujemy jedną kartę ,( ale rzeczywiscie tylko w domysle ..)
8 kwi 14:29
Draghan: Nie, @J. Tam mamy wszystko dokładnie sprecyzowaną ilość losowań, a rzeczą zwykłą dla loterii
jest właśnie niezwracanie losów.
A tutaj? Wiadoma jest jedynie ilość kart.
Ja bym napisał, że polecenie należy uściślić (jeśli to jest szkoła średnia) i miał to z głowy.
8 kwi 14:34
Justyna: No właśnie jestem w szkole średniej, a pytanie mam takie jak powyżej, dlatego dla mnie samej
jest to nie do końca zrozumiałe. Następne zadanie mam identyczne, tylko pytają o '... jednego
kiera'. a więc też dość dyskusyjna kwestia.
8 kwi 14:40
Draghan: Pytanie, postawione w takim tonie ("na ile sposobów"), sugeruje, że wybieramy kilka kart, aby z
nich utworzyć ciąg (ewentualnie zbiór). Nie jest wiadoma ich konkretna ilość.
Wydaje mi się, że to poziom podstawowy programu szkoły średniej, więc raczej odpadają jakieś
skomplikowane wyliczenia mnóstwa przypadków...
8 kwi 14:44
Justyna: Czyli lepiej pozostać przy losowaniu JEDNEJ karty a więc na cztery sposoby, tak?
8 kwi 14:47
Draghan: W takim wypadku − tak

A co do kierów...
Kierów będzie w takiej talii 24/4 = 6.
Także kiera można wylosować na sześć sposobów
8 kwi 14:50
Justyna: Dziękuję bardzo za pomoc!
8 kwi 14:53
daras: paradoksalnie możemy dojść do sytuacji, w której wylosowaliśmy już z pełnej talii 39 kart i ani
jednego kiera i losujemy dalej..
jakie jest teraz prawdopodobieństwo wylosowania kiera?
8 kwi 16:16
Draghan: Paradoksalnie, mamy w zadaniu napisane, że talia liczy 24 karty

A w tym, co piszesz, daras, mamy 100% szans na wylosowanie kiera, jeśli tylko korzystamy ze
"standardowej" talii kart.
BTW − jak się pisze na tym forum słowa w kolorze?
8 kwi 18:58
PW:
[ C [ Draghan ]] pisane bez spacji daje Draghan (sposób jest opisany w "Kliknij po więcej
przykładów" po lewej stronie.
8 kwi 19:56
Draghan: A, rzeczywiście

Dziękuję

Głupie pytanie było, sorki

Po prostu nie przejrzałem wszystkich przykładów, bo nie było (jak
dotąd) takiej potrzeby − zadania, które (próbowałem) pomagałem rozwiązać nie wymagały więcej,
niż ułamki i klamry, a to jest na początku spisu

Dzięki jeszcze raz − pozdrawiam i życzę miłego wieczoru
8 kwi 20:07
daras: dobra odp
Dragan
Justyna gra w tysiąca
8 kwi 22:09
Draghan: Heheh. Heh. Heheh. I ta rozkmina... "czy właśnie zostałem wyśmiany, czy tylko to tylko tak"

W każdym razie temat chyba zamknięty, skoro autorka dawno podziękowała i się nie odzywa

Życzę miłego wieczoru
8 kwi 22:20
Justyna: Pewnie dowiem się w sobotę 'co miał na myśli autor' czyli mój nauczyciel pisząc te zadanie

ale mam nadzieję, że to po prostu banalne zadanie i faktycznie chodzi o te 4 sposoby..
9 kwi 08:40