ile jest liczb podzielne przez 10 lub 25
kacper: Witam, mam problem z tym zadaniem
Oblicz, ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych podzielnych przez 10 lub podzielnych przez 25.
liczb podzielnych przez 10, tzn takich które mają na końcu 0 jest 90 bo
na pierwszym miejscu mogę postawić 9 cyfr (1−9) na drugim 10 cyfr (0−9) na ostatnim 1 (0).
liczb podzielnych przez 25, tzn takich że mają na końcu 00, lub 25, lub 50, lub 75 szukam w
taki sposób
na końcu 00 − jest takich liczb 9
na końcu 25 − jest takich liczb 9
na końcu 50 − jest takich liczb 9
na końcu 75 − jest takich liczb 9
razem 36
i co dalej ?
8 kwi 13:08
J: Jak na drugim dasz 0 , to nie otrzymasz podzielnej przez 10 , np. 101,102 ... 201,201 ...
8 kwi 13:29
Damo93: Ja bym to zrobił z ciągów
8 kwi 13:39
Damo93: Np. liczby podzielne przez 10 −− > a1 = 100 r = 10 an = 990
8 kwi 13:40
J:
Nie trzeba.. już ma prawie dobrze .. podzelnych przez 10 jest : 9*9*1 = 81
... no i niektóre podzielne przez 25 już są policzone w podzielnych przez 10 , trzeba je
odjąc.
8 kwi 13:41
kacper: Czemu podzielnych prezz 10 jest 81 ?Mógłby to jakoś ktoś wytłumaczyć ? byłbym wdzięczny
8 kwi 13:45
J: Już Ci pisałem, na drugim miejscu nie może być 0 , a tak liczyłeś : 9*10*1 , a ma być :9*9*1
8 kwi 13:47
kacper: wydaje mi się że na drugim miejscu właśnie może być zero liczby takie jak 100, 200, 300 są
podzielne przez 10 a mają na drugim miejscu zero. Nigdzie nie ma napisane że cyfry nie mogą
się powtarzać
8 kwi 13:51
J: Nie... ,źle ... jednak jest 90 , przepraszam , to ja zgubiłem: 100,200,300 ...
8 kwi 13:51
kacper: no ok, no ale nadal mi nie wychodzi
8 kwi 13:55
J: W tych 90− ciu masz już policzone niektóre podzielne przez 25 i przez 50
8 kwi 13:57
kacper: Wszystkich liczb bez odejmowania jest 126
liczby powtarzające się w obu przypadkach to
100
150
200
250
300
350
400
450
500
550
600
650
700
750
800
900
950
Wychodzi ich 17.
126−17=109 a w odpowiedziach jest 108
8 kwi 14:00
kacper: a pardon zgubiłem 850. wcześniej na kartce tez musiałem gubić ok wszystko gra. Pozdro i dzięki
8 kwi 14:01
J:
Popatrz ... policzyłeś,że druga grupa to 36 liczb, ale A00 i B50 już masz w tych 90
36 − 18 = 18 (25 i 750 ostatecznie : 90 =18 = 108
8 kwi 14:03