matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo rado1234: W urnie A sa 4 kule biale i 5 czarnych , zas w urnie B jest 7 bialych i 2 czarne. Z urny A do B przekładamy 2 kule , a nastepnie z urny B losujemy 3 kule. Oblicz p−stwo ,ze z urny B wylosujemy 1 kule biala i 2 czarne
8 kwi 12:01
wredulus_pospolitus: jakieś sugestie próby
8 kwi 12:04
rado1234: kombinowałem cos , ale plącze mi sie i niebardzo wiem jak dalej ruszyc . Nie wiem czy dobrze to oznaczam? A1− wylosowano 1 kule biala i 2 czarne B1− przelozono 3 kule czarne B2− przelozono 3 kule biale b3− przelozono 2 czarne i 1 biala B4− przelozono 2 biale i 1 czarna
8 kwi 12:10
J: Nie.. Najpierw musisz policzyć prawdobodobieństwa wygiągania 2 kul z urny A {(B,B), (C,C) ,(B,C)}
8 kwi 12:15
rado1234: zle tam spojrzałem i wzialem ze przekladamy 3 kule a nie 2 zaraz pokombinuje i napisze
8 kwi 12:26
rado1234: tylko takie pytanie mam . Bo jako Ω oznaczam losowanie 3 kul z urny B , tylko nie wiem czy powinienem wziac przed przełożeniem czyli ( 9 nad 3 ) czy po przełożeniu czyli ( 11 nad 3 )
8 kwi 12:31
J: Tłumaczę Ci , a Ty swoje ... zostaw na razie urnę B w spokoju. Policz prawdopodobieństwa wyciagania kul z urny A , od tego trzeba zacząć. Jesli to zrobiłeś, to w drugim losowaniu masz trzy przypadki konfiguracji kul w urnie B, zaleznie od wyniku pierwszego losowania. Oczywiście w kazdym przypadku kul będzie 9 + 2 = 11
8 kwi 12:37
rado1234: nie wiem , jakos tego nie widze . Mozesz mi podac przyklad jak te prawdopodobienstwo obliczyc dla wyciagania kul z A ? zacmienie mam jakies
8 kwi 12:45
J: Weżmy np. 2 kule białe:

nawias
9
nawias
nawias
2
nawias

IΩI =

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

IAI =

IAI 
P(A) =

IΩI 
8 kwi 12:48
rado1234: nooo to o to mi chodzilo z ta omegą , tylko zle napisalem niewyspany jestem i mi sie wszystko myli . Myśle ze juz dalej sobie poradze, jak nie to napisze , dzieki wielkie emotka
8 kwi 12:50