udowodnij
kyrtap: Ej ludki mam pytanko ?
8 kwi 11:28
kyrtap: Pomoże ktoś?
8 kwi 11:35
ZKS:
Napisz o co chodzi bo tak nic nie wiadomo. Zaraz wychodzę a ktoś na pewno Ci pomoże o ile
napiszesz swój problem.
8 kwi 11:43
kyrtap: Mam dylemat bo jest zadanie Udowodnij, że suma sześcianów trzech kolejnych liczb naturalnych
jest podzielna przez 9. Czyli tymi trzeba liczbami kolejnymi naturalnymi mogą być liczby n,
n+1,n+2?
8 kwi 11:45
kyrtap: czy koniecznie n−1,n,n+1 ?
8 kwi 11:45
ZKS:
Jasne że mogą tylko dla ułatwienia przyjmuje się n − 1 ; n ; n + 1.
8 kwi 11:48
kyrtap: ok dzięki bo miałem taki głupi problem sorki
8 kwi 11:48
5-latek: ja bym zrobil tak
(n−1)3+n3+(n+1)3
ale srobuj rowniez tak jak napisales zobaczysz gdzie lepiej sie liczy
8 kwi 11:49
kyrtap: no właśnie wyszło mi 3n(n+5) + 9(n2 +1)( gdy brałem liczby n,n+1,n+2)
I w uzasadnieniu napisałem że Liczba 3n(n+5) jest podzielna przez 9 bo jedna z liczb
naturalnych n lub n+5 jest parzysta i jedna nieparzysta. Zatem liczba 3n(n+5) jest podzielna
przez 9 jako iloczyn liczby 3 i liczby naturalnej n(n+5).
Liczba 9(n2+1) jest podzielna przez 9 bo jest iloczynem liczby 9 i liczby naturalnej n2 +1.
Zatem suma sześcianów trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez 9.
8 kwi 11:52
kyrtap: Dobre uzasadnienie czy nie za bardzo?
8 kwi 11:55
ZKS:
Coś mi nie pasuje.
n3 + (n + 1)3 + (n + 2)2 = 3n(n + 5) + 9(n2 + 1)?
Dobra ja już idę 5−latek albo ktoś inny Ci pomoże.
8 kwi 11:57
J: n = 2 3n(n+5) = 42
8 kwi 11:59
kyrtap: o kurde to tak jak się rozwiązuje jeszcze zadania o 2 w nocy
8 kwi 12:00
kyrtap: to już nie wiem jak mam taki mętlik chyba zrobię tym sposobem gdzie kolejnymi liczbami
naturalnymi będą n−1, n, n+1
8 kwi 12:03