sinus
marcela: Punkt P należy do ramienia końcowego kąta alfa, a punkt Q − do ramienia końcowego kąta beta.
Oblicz sin alfa − sin beta
P(−9,3) Q(2,6)
8 kwi 11:23
marcela: CHYBAba sobie PORADZIŁAM....
TERAZ MAM PROBLEM PRZY TAKIM SAMYM POLECENIU....
TYLKO NALEZY OBLICZYC SIN ALFA + SIN BETA
P(−2, √2 Q√2przez 2 ,1)
policzyłam r= pierwiastek z 6
sin alfa wyszedł mi pierwiastek z 2 przez pierwiastek 6 czyli po usunieciu niewymiernosci
pierwiastek z 3 przez 3
8 kwi 11:34
marcela: to było P
8 kwi 11:34
marcela: a Q
r=pierwiastek 3/2
sin beta 1 przez pierwiastek 3/2
8 kwi 11:35
marcela: i nie wiem jak dalej to policzyc....
8 kwi 11:36
zawodus:

i definicja sinusa
8 kwi 11:41
zawodus: bardzo chaotycznie piszesz

weź głęboki oddech i postaraj się poprawić zapis
8 kwi 11:42
marcela: złapałam natchnienie...
muszę sie przyznac ze nie potrafie precyzyjnie poruszac sie na portalu...
8 kwi 13:14
marcela: polecenie jest następujące..
Punkt P należy do ramienia końcowego kąta alfa, a punkt Q − do ramienia końcowego kąta beta.
8 kwi 13:15
marcela: OBLICZ SIN ALFA + SIN BETA
P(−2, √2)
Q(√2przez 2 ,1)
8 kwi 13:16
marcela: policzyłam P
r= √6
sin alfa wyszedł mi pierwiastek z 2 przez pierwiastek 6 czyli po usunieciu niewymiernosci
pierwiastek z 3 przez 3
8 kwi 13:18
marcela: Q
r=pierwiastek 3/2
sin beta 1 przez pierwiastek 3/2
8 kwi 13:22
marcela: i teraz mam problem z tym dodawaniem ...proszę o pomoc
8 kwi 13:22