przeciwdziedzina
ask: Jeżeli w zadaniu dana jest funkcja f(x) oraz pewne wartości a pytanie brzmi: które z punktów
należą do przeciwdziedziny to jaką metodę obrać aby sprawdzić czy te punkty należą do D
−1?
| | 1 | |
Np. Sprawdź, które z wartości −1, 0, |
| , 1 |
| | 2 | |
| | x2+1 | |
należą do przeciwdziedziny f(x) = |
| |
| | 1−x2 | |
Np. gdy rozwiązując równanie f(x) = ... otrzymam wartość argumentu, dla którego funkcja nie
jest określona (x
0 ∌ Df) wówczas wiem, że ten element nie należy do D
−1f?
| | 1 | |
Czy to zadanie mogę sprowadzić do rozwiązania równania f(x) = y (y ∊ {−1, 0, |
| , 1} i |
| | 2 | |
wykluczenia wartości rozwiązań, które nie mieszczą się w dziedzinie funkcji?
8 kwi 09:03
J:
Pytanie postawione dziwnie... Jeżeli x0 nalezy do dziedziny , to istnieje f(x0), które nalezy
do przeciwdziedziny ( zbioru wartości funkcji)
8 kwi 09:08
ask: No to inaczej, jak sprawdzić czy element należy do D−1?
8 kwi 09:35
J:
Sprawdzić, czy istnieje taki argument x0, że f(x0) jest równy temu elementowi.
Np, przeciwdziedziną funkcji y = x2 jest zbiór <0,+∞). Chcemy sprawdzić, czy liczba − 2
nalezy do przeciwdziedziny, sprawdzamy , czy istnieje takie x0 ,że f(x0) = −2 , czyli x2 =
− 2, zatem nie istnieje,
czyli − 2 nie nalezy do przeciwdziedziny
8 kwi 09:40
wredulus_pospolitus:
czyli de facto rozwiązać:
można też przekształcić wzór funkcji:
| | x2+1 | | 1−x2 −2 | | 2 | |
f(x) = |
| = − |
| = −1 − |
| |
| | 1−x2 | | 1−x2 | | x2−1 | |
z którego jasno wynika, że do D
f−1 NA PEWNO nie należy {−1}
8 kwi 09:47