trygonometria
Robaczek: Widzicie może inny sposób na rozwiązanie tego zadania niż
Sprawdź, czy róność jest tożsamością trygonometryczną:
| | cos2x−sin2x | |
licznik : |
| |
| | cos2 | |
mianownik podobnie..
8 kwi 00:17
Piotr:
a po co Ci inny sposob ? nie kombinuj sobie.
8 kwi 00:22
Robaczek: Bo tego nie zauważyłem na początku dopiero po wskazówce, dlatego pytam czy są inne bo wpadłem
na kilka pomysłów, ale wolałbym dostać prostą odpowiedź z podpowiedzią.
8 kwi 00:23
Robaczek: to teraz inne pytanie:
| tg2x−sin2x | |
| =tg4x |
| 1−tg2xcos2x | |
Jestem w momencie
mianownik:1−sin
2x
Co dalej?
8 kwi 00:32
Piotr:
a gdzie minus w liczniku ?
8 kwi 00:44
Domel: Odnośnie zad. 1:
| | cos2x − sin2x | |
= |
| = cos2x − sin2x = 1 − sin2x − sin2x = |
| | cos2x + sin2x | |
= 1 − 2sin
2x
≠ 1 − sin
2x
8 kwi 01:17
Domel: A co do zad. 2
| tg2x − sin2x | |
| = |
| 1 − tg2x*cos2x | |
| | | sin2x − sin2x*cos2x | |
| | | cos2x | |
| |
= |
| = |
| | 1 − sin2x | |
| | sin2x*(1 − cos2x) | | sin2x*sin2x) | |
= |
| = |
| = |
| | cos2x*cos2x | | cos4x | |
8 kwi 01:18
Robaczek: Co zrobiłeś z mianownikiem w przed ostatniej linijce?
8 kwi 01:30
Robaczek: Tzn. nie rozumiem przed ostatniej i jednej przed nią, jakim cudem to tak przechodzi?
8 kwi 01:30
Robaczek: sin2xsin2x rozumiem, nie rozumiem
cos2x i co się dzieje z 1−sin2x
8 kwi 01:33
Robaczek: I w sumie mam pytanie o to jeszcze..
2sinx+
√3tgx=0
doszedłem do momentu
sinx=0
sinx= kPI
a tamto?
8 kwi 02:34
J:
Przede wszystkim, źle wyłaczyłeś sinx:
| | √3 | | √3 | |
= sinx*( 2 + |
| ) ⇔ sinx = 0 lub |
| = − 2 ⇔ |
| | cosx | | cosx | |
| | √3 | |
sinx = 0 lub cosx = − |
| |
| | 2 | |
8 kwi 08:18
J: Post: 01:18
W trzeciej linijce od dołu, cos2x "schodzi" do mianownika i po wymnożeniu przez (1 − sin2x)
daje cos4x
8 kwi 08:23