Pochodne
pie: Czy funkcja y=|x−2|3 ma pochodną w x0=2?
7 kwi 23:33
pomocnik: Pewnie tak.
7 kwi 23:57
pie: Liczę prawo, lewo i ciągle mam coś innego.

Rozpisałby ktoś ten przykład? Ciągle mam
problem z modułami w zadaniach.
7 kwi 23:58
pomocnik: Zapisz wzór funkcji w dwóch przypadkach i już nie będzie modułów.
8 kwi 00:00
Mila:
Badaj z definicji, wg mnie istnieje.
8 kwi 00:01
Trivial:
dla x < 2: f−'(x) = ((2−x)3)' = −3(2−x)2 f−'(2) = 0
dla x > 2: f+'(x) = ((x−2)3)' = 3(x−2)2 f+(2) = 0
Zatem f'(2) = 0.
8 kwi 00:42
daras: z matematycznej definicji istnieje ale nie z fizycznego punktu widzenia −ostrze
8 kwi 09:24
wredulus_pospolitus:
daras ... jakie ostrze

Toć to jest:
f(x) = (x−2)
3 lub −(x−2)
3
obie funkcje dla x
0=−2 mają punkt przegięcia w f(2)=0 => funkcja f(x) = |x−2|
3 jest 'gładka'
8 kwi 09:55
daras: chyba too much

i nie zauważyłem wyższej potęgi, sorry
ale |x−2| nie ma ?
8 kwi 14:07
8 kwi 14:08
8 kwi 14:09
daras: btw . jak nazywa sie taka krzywa, może wiecie ?
8 kwi 14:09
wredulus:
Przecie to jest parabola
8 kwi 14:26
wredulus:
Tak,
|x−2| nie posiada (matematycznie) pochodnej w xo=2
8 kwi 14:26
daras: X
3 to chyba nie parabola
z fizycznego też nie
8 kwi 16:14