analityczna
muflon: Dane: M=(−1,3), N=(2,5). Znajdź na osi Ox taki punkt A, że IMAI+INAI jest minimalne
Proszę o wytłumacznie, bez użycia pochodnych.
7 kwi 23:31
Marcin: A=(x,0)
|MA| + |NA|=..
√(−1+x)2+32+
√(2−x)2+52
minimum dla x=..?

Przynajmniej tak mi się wydaje.
7 kwi 23:47
bezendu:

Marcin na dobranoc
8 kwi 00:06
Marcin: Alkoholizujemy się na całego
8 kwi 00:17
zawodus: Marcin z tego będzie coś trudno wymyślić.
Analogiczny problem jest opisany tutaj (nie mam czasu pisać).
Wystarczy podmienić prostą i punkty.
8 kwi 07:23
zawodus: Dobrze, że zapomniałem podać linka, bo pomysł był do bani
8 kwi 07:27
zawodus: Pochodnymi to całe dwie minuty liczenia, bez pochodnych trzeba będzie się pogłowić

Skąd to zadanie?
8 kwi 07:30
8 kwi 07:37